A védjegy olyan jogi oltalom, mely az egyes áruk és szolgáltatások eredetének azonosítását szolgálja. Sajátos, eltérő jelleget ad a szolgáltatásoknak, áruknak, ezzel lehetővé téve, hogy megkülönböztethető legyen más hasonló termékektől. Az oltalom azt illeti meg, aki az eljárás után az adott védjegyet lajstromoztatja. Lehetőség van arra is, hogy többen, közösen szerezzék meg a védjegyoltalmat. Az oltalom tárgya csak olyan megjelölés lehet, melynek ábrázolása megfelel a pontosság és egyértelműség követelményeinek. Hagyományosan a védjegyek szavak, logók vagy szimbólumok, azonban megjelentek az új típusú, vagy más néven atipikus védjegyek is.


 

Hangmegjelölések

A hangoknak nagy szerepük van abban, hogy a fogyasztók miként látják a márkákat. A hangmegjelölések esetében fontos, hogy a fogyasztók a hang alapján könnyedén azonosítani tudják a hozzájuk tartozó termékeket, kellő megkülönböztető erővel bírjanak.  Ilyen atipikus védjegynek számít a MÁV szignál, Tarzan üvöltése, valamint a McDonald’s „I’m lovin’ it” szignálja is.

 

Illatmegjelölések

Amennyiben a fogyasztók a terméket az illatuk alapján azonosítják, abban az esetben illatmegjelölésről beszélünk. Ezek lajstromozása nehezebb, mint a hangmegjelöléseké, ugyanis az illatminta benyújtása vagy a kémiai összetétel leírása sem felel meg az egyértelműség követelményeinek. Az illatminta benyújtása esetében ugyanis nem lehet előre tudni, hogy az meddig őrzi meg a megkülönböztethetőségét a többi illattól. Az eperillatú fogkrém szolgálhat példaként az ilyen típusú atipikus védjegyekre.

 

Hologram megjelölés

A hologram egy határ, aközött ami fényképezés közben történik és aközött mikor valamit a valóságban látunk. Akárcsak a fénykép, a hologram is egy olyan felvétel, amikor egy tárgyról visszatükröződik a fény, azonban a hologram valósnak és háromdimenziósnak tűnik. Ennél a védjegynél nehézséget jelent a bejelentés, hiszen azt olyan grafikus vagy fényképes megjelenítéssel kell ábrázolni, amely lehetővé teszi a holografikus hatás azonosíthatóságát, tehát kellő számú nézetet kell benyújtani.

 

Mozgást ábrázoló megjelölés

A mozgást ábrázoló megjelölés olyan animáció vagy logó, amit a cégek marketingszempontból arra használnak fel, hogy minél nagyobb vásárlói réteget gyűjtsenek. Ezeket a mozgó megjelöléseket animációs technikák segítségével, számítógépes programokkal és szoftverekkel készítik el. A legismertebb bejegyzett mozgást ábrázoló megjelölés a laptop vagy számítógép bekapcsolásakor látható Microsoft Windows logó. Ezek a megjelölések ritkán vannak bejegyezve, mivel benyújtásukhoz video fájl vagy sorszámozott állóképek és hozzájuk tartozó magyarázat formájában kell benyújtani. Mellékletként csatolható a mozgást vagy helyváltozást leíró dokumentum is.

 

Színkombinációk

A színek véges száma miatt komplexebb megítélés alá esnek a színkombinációk a védelemi eljárásban, ugyanis a versenytársakra is tekintettel kell lenni, indokolatlan korlátozásnak nem lehet kitenni őket.  Színvédjegy lehet egy konkrét szín, illetve adott színkombináció körvonalak nélkül. Mindkét esetben nemzetközileg elismert színkódokkal kell meghatározni a védeni kívánt megjelölést. Ilyen védjegyre példa a Milka lila vagy a Telekom magenta színe, valamint a Ferrari piros, színkombinációra pedig a Red Bull kék-szürke. A versenytársaktól való megkülönböztetésre alkalmasság a színeknél is kritérium.

 

Pozíció megjelölés

A pozíció megjelölés azt mutatja meg, hogy az ábra pontosan hol és hogyan helyezkedik el a terméken. Ebből adódóan már a benyújtáskor úgy kell feltüntetni az ábrát a terméken, hogy elhelyezkedése, termékhez viszonyított mérete és arányai egyértelműen megállapíthatók legyenek. Kritérium továbbá, hogy a lajstromoztatni (oltalom alá helyezni) nem kívánt elemeket jól látható módon el kell határolni, például szaggatott vonallal.

 

Geometriai alakzat

A geometriai alakzatok oltalomban való részesülésekor is feltétel, hogy az alkalmas legyen az adott termék versenytársaktól való megkülönböztetésére. Tehát, az egyedi jelleg geometriai alakzatból készült védjegy esetében is alapvető fontosságú. Ilyen lehet az adott termék alakja, három dimenzióban ábrázolva, vagy több két dimenziós geometriai forma egyedi elrendezése.

 

Multimédia védjegy

A multimédia védjegy, ahogyan a neve is mutatja, kép és hang kombinációjából áll. Ez lehet részbeni vagy teljes kombináció. A benyújtáskor olyan fájl formában kell csatolni, amely képi-, és hangelemeket egyszerre mutatja be (MP4).

 

Címke

A címke, mint védjegy általában az ábrás és szóvédjegyek kombinációja. Ennek megfelelően az oltalom benyújtásakor úgy kell ábrázolni, hogy mind az ábra, mind pedig a szavaknál használt betűtípus és grafika is egyedi és megkülönböztető jellegű legyen, és minden elemet fel kell tüntetni.

 

Piktogramok

A piktogramok az ábrás védjegyek körébe sorolhatóak. Így a bejelentésben is úgy kell feltüntetni, hogy minden eleme szerepeljen, valamint a színeket is meg kell jelölni.

 

Összegzés

A fenti újdonságokból is kitűnik, hogy napjainkban már nem elegendő csupán a hagyományos védjegyek használata, ha sikeressé szeretnénk tenni a termékünket a piacon. Ahhoz, hogy a fogyasztók könnyen és gyorsan beazonosítsák a vállalkozásunk által kínált terméket, olyan védjegyeket kell alkalmazni, amelyek több érzékszervükre hatnak.

 

Amennyiben segítségre lenne szüksége vagy csupán kérdése merült fel a védjegyoltalommal kapcsolatban,  bizalommal keresse  Irodánkat.

Kövessen minket és Like-olja oldalunkat!
error: Alert: Content is protected !!