A 2015. november 30. napján hatályba lépett törvény módosítás (az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény tekintetében) módosította a zártkertekre vonatkozó rendelkezéseket, amely alapján a zártkerti ingatlanok kikerülnek a mező- és erdőgazdálkodási földek forgalmáról szóló törvény hatálya alól.

  • Mi a változás közvetlen hatása

A korábban nem eredeti céljuknak megfelelően használt zártkerti ingatlanok (pl. lakóingatlan, üdülő) adásvételéhez nem fűződnek olyan szigorú követelmények mint a földforgalmi törvény hatálya alá tartozó ingatlanoké (azaz nem lesz szükség biztonsági papírra, hirdetmény kifüggesztésére). Így az adásvételi eljárás jelentősen egyszerűsödik és lerövidül.

  • Mi a teendő?

A tulajdonos 2016. december hó 31. napjáig kezdeményezheti a zártkertként nyilvántartott ingatlana művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését.

A zártkerti ingatlan művelés alóli kivonására irányuló földhivatali eljárás díjmentes, a soron kívüli eljárásért azonban ingatlanonként ez esetben is 10.000,- forint díjat kell fizetni.

A kérelmet a földhivatal weboldalán  „A zártkerti művelés alól kivont területként történő feltüntetés iránti kérelem” menüpontból valamint a Földművelésügyi Minisztérium  honlapján, amelyet  a tulajdonosnak vagy tulajdonostársaknak (vagy ezek meghatalmazottainak) az ingatlan fekvése szerint illetékes járási hivatalnál kell benyújtania.

Amennyiben kérdése merül fel, szokás szerint állunk tisztelt megbízóink rendelkezésére! Keressen minket!

Kövessen minket és Like-olja oldalunkat!
error: Alert: Content is protected !!